9 Şubat 2018 Cuma

sebze suyu

pek sevgili okuyucu,
hemen her cumartesi, öğleden sonra saat üç gibi, bu suyu yapıyorum. acele etmeden. sebzelere hürmetle. ev buram buram sebze suyu kokuyor. öyle lezzetli, öyle lezzetli oluyor ki, hatta bazen akşam yemeği yerine, lık lık sebze suyu içiyorum (dermişim). 

fırını 220 dereceye ayarlayın. yeşil kısımları kesilmiş ve güzelce yıkanmış 2 adet pırasayı-yoksa 2 büyük soğan da olur, gelişigüzel kesilmiş 4 havucu, dörde bölünmüş, orta boy 2 kerevizi(saplarını atmayın)*, varsa (ille de lazım değil) 1 tane yaban havucunu, dörde bölünmüş 2 patatesi, 6 diş sarımsağı ve 15-20 adet beyaz mantarları tepsi ya da tepsilere dizin. üstlerine yarım kap zeytinyağını gezdirin ve fırında 45 dakika pişirin. 

        

tencereye yarım demet maydonoz, 1-2 sap taze kekik ve 10 adet tane karabiber atın. fırında pişmiş sebzeleri ve 2 litre suyu da ekleyip, orta ateşte kaynatmaya başlatın. hafif kaynamaya başladığında, ateşi kısın ve tencerenin kapağını yarım kapatın. 45 dakika bırakın tıngırdasın.
     

45 dakika sonra, suyu süzgeçten geçirin ve nerede muhafaza etmek istiyorsanız oraya alın. tarif mark bittman'ın how to cook everything vegetarian adlı kitabından. ama yazar, sebzeler fırında piştikten sonra, tencerede pişirme kısmında, suya ilave olarak, yarım kap soya sos ve yarım kap beyaz şarap koyun diyor. bu suyu ilk yaptığımda, mutfakta ikisi de mevcut değildi ama sonuç gayet başarılıydı. soya soslu ve şaraplı da çok güzel oluyor, haberiniz olsun. 

* fotoğraflarda gördüğünüz kerevizler, bizim pazarlarda satılan kök kerevizden farklılar. bunlar uzun sap kerevizler. siz bizim kerevizlerin yeşil kısımlarını saklayın, maydonoz ve kekikle tencereye atın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder