4 Haziran 2018 Pazartesi

bademli biscotti


ne zaman seni düşünsem
bir ceylan su içmeye iner
çayırları büyürken görürüm

her akşam seninle
yeşil bir zeytin tanesi
bir parça mavi deniz
alır beni

seni düşündükçe
gül dikiyorum elimin değdiği yere 
atlara su veriyorum
daha bir seviyorum dağları


çok oldu biliyorum. açtım arayı. yazmaya başlayınca aklıma neden bilmem ilhan berk ve bu şiiri geldi. bugün biscotti yapalım. kıtır kıtır, çıtır çıtır olsun. çayın, kahvenin ya da soğuk sütün içine bandıra bandıra yiyelim. 

italya'nın toskana bölgesiyle özdeşleşen biscottinin hikayesi eski. roma imparatorluğu zamanında, seyyahların yanlarından ayırmadıkları bu kuru mu kuru bisküvinin kelime anlamı, tam da tarifi gibi. 'bis' iki kez demek. 'cotto' da pişmiş. iki kere pişireceğiz evet, ama yorucu değil. uzun süre kavanozda saklayıp afiyetle yiyeceksiniz. söz veriyorum, emekleriniz boşa gitmeyecek. 

fırını 180 dereceye ayarlayalım o zaman. pişirme kağıdını tepsiye koyalım ve 3/4 kap bademi, fırında 5-10 dakika kavuralım. bademleri fırından çıkarır çıkarmaz, fırının ısısını 190 dereceye yükseltelim. kavrulmuş bademler azıcık soğuduklarında da fotoğraftaki gibi irili ufaklı keselim. 
    
küçük bir limonun kabuklarını ince ince rendeleyelim. oda sıcaklığında yumuşamış 4 yemek kaşığı tereyağını, limon kabuklarını ve 1 kap beyaz şekeri mikserde çırpalım. 2 yumurtayı teker teker bunlara ekleyelim. 1 tatlı kaşığı vanilya ve bir 3/4 tatlı kaşığı badem özütlerini de katıp kaseyi kenara alalım. başka bir kapta, 2 kap unla 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1/4 tatlı kaşığı tuzu karıştıralım.

ve sonra bunları birbirlerine ekleyelim. ve ardından kavrulmuş bademler gelsin.
 
çok karıştırmamanızı tavsiye ederim. bademler hamurun içine girsinler yeter. sonra da bolca unlanmış tezgaha alalım hamuru ve iki eşit parçaya ayıralım. bu iki hamurlara 5 cm eninde, 15cm boyunda ve 2 cm derinliğinde dikdörtgenimsi şekil verelim.
 
ve doğru pişirme kağıtlı tepsiye ya da tepsilere dizilsinler. önceden ısıtılmış 190 derece fırında, hafif kızarıncaya ve üstlerinde çatlaklar oluşmaya başlayıncaya kadar pişirelim. hafif soğusunlar diye kenara alalım ve bu arada fırının derecesini 120 ye düşürelim. ele alacak kadar soğumuş olan bütün biscottileri 1.5 cm kalınlığında enine keselim.  

ve ikinci turda bu kestiklerimizi bir 15-20 dakika daha pişirelim.
  

tarif mark bittman'nın how to bake everything kitabından. bittman, badem yerine mesela fındık da koyabilirsiniz diyor. ya da unu 1 tam 1/2 kapa indirip, yarım kap kakao katmak da çikolata sevenleri mutlu eder diyor. ya da badem özütünü katmayıp, badem yerine 1 kap çam fıstığı da yakışır diyor. yani paşa gönlünüz nasıl biscotti severse. afiyet olsun. 









        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder