10 Haziran 2016 Cuma

uyduruk pasta, erişte, taze makarna, kesme, kespe ve bir de pesto sos

başlığın hiçbiri yok ve hepsi var bu kayıtta desem yalan olmaz. 
geçenlerde, göz kararı değil de, ölçü kabıyla taze makarna hamuru yapayım dedim. hem de okumadan etmeden. yani kaç kap una ne kadar su, tuz ve yumurta konulacağını tahmin ederek. yani benim uydurmamla. şans bu ya tuttu. şanslıydım çünkü hamuru yaptıktan sonra göz attığım tariflerde su yoktu. meğer suyun yerine, erişte hamuruna o sertliği veren bol yumurtaymış. günaydın tuba! bir dahakine yumurta o zaman. ama ilk önce çabucak bir pesto yaptım. pazarlarda demet demet satılan o nefis kokulu reyhanlar(koyu renkli olan) ve fesleğenler(yeşili) sizi bekliyor. fotoğraftaki renkli ve eğlenceli kabakları, tarifin sonuna doğru başka bir sey için kullandım. şimdilik renk olsunlar. pesto için bize lazım olan malzemeler: fesleğen, zeytinyağı, sarımsak, parmesan peyniri ve çam fıstığı. parmesan peyniri ve çam fıstığı yerine eski kaşar ve ceviz de kullanabilirsiniz.  


iki kap yıkanmış ve kurulanmış fesleğenin yapraklarını, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı çam fıstığı, yarım kap zeytinyağı ve yine yarım kap rendelenmiş parmesan peyniriyle minik robotta çektim. 

işte şipşak pesto.













pesto köşede beklerken, büyük bir cam kaba 3 kap un, 3 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım kap su koydum.



ve başladım elimle yoğurmaya. 



bir yandan da tutacak, tutacak, tutacak dedim durdum. biraz şekillenmeye başlayınca da tezgahın üstüne aldım ve hamurla imtihanıma keyifle devam ettim.



ta ki fotoğrafta gördüğünüz toplara dönüşene kadar. hamurları cam kaseye geri koyup azıcık dinlendirdim. 











hazır oynamaya başlamışken, mutfaktaki en sevdiğim oyuncaklardan birini çıkarıp masaya monte ettim. 

ve ilk hamuru makinadan geçirdim. durum son derece vahim gözüküyordu ve hamur yavaş yavaş yumuşamaya başlamıştı. çektiğim hamuru katladım ve bir daha katladım. 

tekrar çektikten sonra baktım olmayacak, bu hamuru da ikiye böldüm. ve çalışması çok daha kolay oldu. 


az buçuk şekle girmiş hamurları tezgahın üstüne serdiğim bezin üstüne sıraladım. 


ardından hamurları, makinanın ilk önce 2, sonra da 3 nolu ayarlarında incelttim. inceldikçe uzadılar da uzadılar. onlar uzayınca ben de kestim. 



büyük bir tencere suyu kaynatmaya başladım. içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı koydum. sonra oyuncağa geri döndüm ve bakın neler oldu?

hamurların hepsini makinada geçirdikten sonra kaynayan suya attım. pişme süresi hamurun inceliğine bağlı. bu kalınlığa 8-9 dakika yetiyor, ama arada kontrol etmekte yarar var. 

ilk aşamada saati 7 dakikaya ayarladım. neden mi? çünkü o ilk fotograftaki kabaklar geliyor sahneye de ondan. 


kabakların bu kadar süslü olmalarına gerek yok. taze olmaları yeterli. kabakları iri iri kestim. 

ve eriştelerin pişmelerine bir-iki dakika kala, kabakları kattım. 

önemli olan kabakların kıtır kıtır kalmaları. ingilizcedeki blanch sözcüğünün tam kendisi aslında. blanch ın türkçe karşılığı haşlamak olsa da, haşlamak deyince, uzun uzun kaynatma geliyor insanın aklına. oysa burada yapılan, sebzeyi sıcak suya atıp kısa bir sürede(1-2 dakika) çıkarmak. sertliği gidiyor ama o taze kıtır hali hala orada. pesto sosunu da ekleyince, yanına bir de salatayla, az yumurtalı, ununa su katılmış ama yaparken çok keyif alınmış, uyduruktan kabaklı erişte bitti soframızda. 


malzemeler
pesto sosu için
2 kap yıkanmış ve kurulanmış fesleğen yaprağı
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı(tablespoon) çam fıstığı
1/2 kap rendelenmiş parmesan peyniri
1/2 kap zeytinyağı

taze makarna hamuru için
3 kap un
3 yumurta
1 tatlı kaşığı(teaspoon)
1/2 kap su


2 yorum:

  1. Canım, yine çok keyifle okudum yazdıklarını :) Hem görsel olarak hem de tadına bakamasam da lezzet olarak muhteşem bir yemek çıkartmışsın ortaya. Pesto sosu da not ettim bundan sonra tarif budur, mucck :))

    YanıtlaSil